부엌 수납공간디자인을 위한 수납물품량의 조사분석
- Alternative Title
- A Study on Stored items and quantity of Kitchen Room in the Apartment House
- Abstract
- 본 연구는 우리 나라 도시가족의 일반적인 가족유형인 4인 가족의 식생활용품의 수납물 품량을 주택규모별, 가족생활주기별로 구분하여 표준보유량을 비교하고자 하였으며, 이를 기준으로 수납체적을 산출하였다. 또한 이를 기초로 조리기기를 수납할 부엌 수납장의 적정체적을 제안하고자 하였다.
조사대상은 서울시에 거주하는 4인 가족으로 20평대, 30평대, 40평대에 거주하는 교육기와 성년기의 가족 25가구를 목적적유의표집물 하였다. 조사내용으로는 이들이 보유하고 있는 식생활물품의 종류, 수량, 용적 및 수납방식을 모두 관찰, 실측 조사하여 기록하였으며 수납가구평면의 스케치와 사진촬영을 병행하였다.
연구 결과 수납물의 양과 종류는 주택의 규모와 생활주기에 따라 다른 것으로 나타났다. 주택규모와 가족생활주기에 따른 조리기기의 수납물량의 차이를 살펴보면, 주택의 규모가 증가할수록, 가족생활주기가 높아질수록 소유하고 있는 식생활 관련 물품의 양도 큰 폭으로 증가하는 것으로 나타났다. 그러므로 부엌의 수납공간을 계획할 때 이러한 사항이 반영되어야 하며 부엌과 근접한 다용도실의 수납장 계획에도 본 조사 결과가 고려되어야 할것이다.
This study attempts to examine the standard number of stored items of apartment residents composed of 4 family members and to compare the quantitative differences of the stored items according to the apareent size and stage of life-cycle. The finding shows that the numbers of items in apartment increases as the sixte of apartment and stage of life-cycle of residents increases. This study calculates volume of storage space for model family of five patterns in dining kitchen room. Therefore the storage space of dining kilfhen room should be designed more effectively considering the change of the stored items in relation to the apartment size, stage of life-cycle and volume calculation of storage space. This study suggests the specific design based on storage principle and design principle for cooking equipment in dining kitchen room.
This study attempts to examine the standard number of stored items of apartment residents composed of 4 family members and to compare the quantitative differences of the stored items according to the apareent size and stage of life-cycle. The finding shows that the numbers of items in apartment increases as the sixte of apartment and stage of life-cycle of residents increases. This study calculates volume of storage space for model family of five patterns in dining kitchen room. Therefore the storage space of dining kilfhen room should be designed more effectively considering the change of the stored items in relation to the apartment size, stage of life-cycle and volume calculation of storage space. This study suggests the specific design based on storage principle and design principle for cooking equipment in dining kitchen room.
- Author(s)
- 김선중; 권명희
- Issued Date
- 2001
- Type
- Research Laboratory
- URI
- https://oak.ulsan.ac.kr/handle/2021.oak/4430
http://ulsan.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000002024205
- 공개 및 라이선스
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- 파일 목록
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