KLI

성별과 연령에 따른 대두식품 섭취실태 및 기호도 조사

Metadata Downloads
Abstract
본 연구는 울산지역에 거주하는 청소년과 성인 550명을 대상으로 대두식품의 섭취패턴과 기호도를 조사하고 연령과 성별에 따른 차이를 비교해 보고자 일반 환경요인, 식생활 및 건강관련 요인, 대두식품의 섭취빈도와 기호도 등을 설문지와 면담을 병행하였다. 본 연구결과로는 조사대상자들의 대두식품 섭취수준은 평균 3.48±1.54점(5점 만점)으로 주 3회 정도 섭취하고 있었으며, 여자가 남자보다, 연령이 높을수록 섭취점수가 높게 나타났다. 기호도에서는 유부, 순두부, 된장의 순으로 점수가 높았고, 점수가 가정 낮은 식품은 일본 된장국이며, 성별에 따라서는 남자는 된장찌개가 여자는 두부가 가장 점수가 높게 나타났다. 전체적으로 연령이 많을수록 기호도 점수가 높았고 된장국, 청국장 및 콩비지의 경우 10대와 20대의 젊은 층에서 보다 50대에서 유의적으로 높게 나타났다. 대두식품섭취와 기호도에 영향을 미치는 요인으로는 성별과 연령으로 나타났으며, 연구결과는 우리의 전통식품인 대두식품을 연령층에 따라 다양한 식품을 개발하여 학교급식이나 외식업체의 식단에 활용할 수 있는 기초자료로 제공하고자 한다.
The aim of this study was to describe the variation of soy product intake and preference for soy foods using food frequency questionnaire in Ulsan area. In total, 271 men and 279 woman reported food intake and preference of soy foods. The highest intake score was observed in pot stew with soybean paste and fried bean curd, while the lowest intake score was in chongkukjang and followed in soybean curd cookies.
The most favorite soybean foods were fried bean curd and sundubu, the least favorite foods were miso soup, soy pulp, and ssamjang. Intake and preference score of soy foods were significantly lower in male subjects and younger subjects. There were no relationship between monthly income, family type and BMI and soy foods intake and preference. The results of this study may provide a useful information making dietary recommendations and scheme for consumption promotion.
본 연구는 울산지역에 거주하는 청소년과 성인 550명을 대상으로 대두식품의 섭취패턴과 기호도를 조사하고 연령과 성별에 따른 차이를 비교해 보고자 일반 환경요인, 식생활 및 건강관련 요인, 대두식품의 섭취빈도와 기호도 등을 설문지와 면담을 병행하였다. 본 연구결과로는 조사대상자들의 대두식품 섭취수준은 평균 3.48±1.54점(5점 만점)으로 주 3회 정도 섭취하고 있었으며, 여자가 남자보다, 연령이 높을수록 섭취점수가 높게 나타났다. 기호도에서는 유부, 순두부, 된장의 순으로 점수가 높았고, 점수가 가정 낮은 식품은 일본 된장국이며, 성별에 따라서는 남자는 된장찌개가 여자는 두부가 가장 점수가 높게 나타났다. 전체적으로 연령이 많을수록 기호도 점수가 높았고 된장국, 청국장 및 콩비지의 경우 10대와 20대의 젊은 층에서 보다 50대에서 유의적으로 높게 나타났다. 대두식품섭취와 기호도에 영향을 미치는 요인으로는 성별과 연령으로 나타났으며, 연구결과는 우리의 전통식품인 대두식품을 연령층에 따라 다양한 식품을 개발하여 학교급식이나 외식업체의 식단에 활용할 수 있는 기초자료로 제공하고자 한다.
The aim of this study was to describe the variation of soy product intake and preference for soy foods using food frequency questionnaire in Ulsan area. In total, 271 men and 279 woman reported food intake and preference of soy foods. The highest intake score was observed in pot stew with soybean paste and fried bean curd, while the lowest intake score was in chongkukjang and followed in soybean curd cookies.
The most favorite soybean foods were fried bean curd and sundubu, the least favorite foods were miso soup, soy pulp, and ssamjang. Intake and preference score of soy foods were significantly lower in male subjects and younger subjects. There were no relationship between monthly income, family type and BMI and soy foods intake and preference. The results of this study may provide a useful information making dietary recommendations and scheme for consumption promotion.
Author(s)
김혜경
Issued Date
2005
Type
Research Laboratory
URI
https://oak.ulsan.ac.kr/handle/2021.oak/4434
http://ulsan.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000002024314
Alternative Author(s)
Kim, Hye-Kyung
Publisher
생활과학논문집
Language
kor
Rights
울산대학교 저작물은 저작권에 의해 보호받습니다.
Citation Volume
7
Citation Number
1
Citation Start Page
1
Citation End Page
17
Appears in Collections:
Research Laboratory > Journal of human ecology
공개 및 라이선스
  • 공개 구분공개
파일 목록

Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.